Crashpalenroute militaire vliegtuigen is geactualiseerd

Stichting 4 Mei Herdenking Dronten heeft de ‘crashpalenroute’ geactualiseerd, met nieuwe informatie over neergestorte militaire vliegtuigen. De route bestaat nu uit 19 herdenkingspalen, of crashpalen. Burgemeester Gebben heeft de route geopend op 30 april. Dit is gebeurd in een klein gezelschap, er was geen publiek aanwezig bij de opening in verband met de coronamaatregelen.

Langs deze route staan crashpalen die aangeven waar in de Tweede Wereldoorlog militaire vliegtuigen in het toenmalige IJsselmeer zijn neergestort. Naar aanleiding van nieuwe inzichten is informatie op de borden aangepast, zijn nieuwe palen geplaatst, zijn palen verplaatst of palen verwijderd. Om hierin de goede keuzes te maken is vanuit gemeente Dronten Ivo de Jong (voorzitter van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945) om advies gevraagd. Vanuit Stichting 4 mei Herdenking Dronten is Tjerk Zwanenburg, zoon van de inmiddels overleden oud-bergingsofficier bij de Koninklijke Luchtmacht Gerrit Zwanenburg, gevraagd om daarin met De Jong samen te werken.

Op de bordjes bij de crashpalen komt kort te staan wat er is gebeurd. Deze informatie is ook terug te vinden op de website van de stichting. Stichting 4 Mei Herdenking Dronten hoopt dat er door de actualisatie van de crashpalenroute eenduidigheid is gecreëerd in het presenteren van de beschikbare informatie. Voorzitter van de Stichting 4 mei Herdenking Dronten, Jolanda van Til, denkt dat er zo een waardig vervolg wordt gegeven aan het initiatief dat in 2011 is genomen.

Nieuwe methode
Stichting 4 Mei Herdenking Dronten heeft een nieuwe methode om om te gaan met nieuw verkregen informatie. Wanneer er nieuwe informatie is verkregen, wordt deze in een categorie geplaatst op basis van de juistheid in de bestaande tekst, of de nuance daarop. Bij categorie één, is er sprake van een fout in rangen en/of namen, deze wordt na controle aangepast op het desbetreffende bord. Bij categorie twee gaat het over andere inzichten, bijvoorbeeld de exacte crashlocatie. Ook hier wordt de informatie gecontroleerd en daarna aangepast op de site. Mochten deze nieuwe inzichten uiteindelijk leiden tot een onomstotelijk bewijs, waardoor de informatie op het bordje moet worden
aangepast, dan zal dit gebeuren. Fouten in de derde categorie, waar het draait om meningsverschillen over de lay-out van de borden, worden opgenomen in de database van Stichting 4 Mei Herdenking Dronten. Mocht het desbetreffende bordje ooit aangepast worden, zal deze informatie (indien noodzakelijk) worden meegenomen.

Opening
Bij de opening waren burgemeester Gebben van Gemeente Dronten, vertegenwoordigers van het bestuur van Stichting 4 Mei Herdenking Dronten, Ivo de Jong en Tjerk Zwanenburg aanwezig. Meer informatie over de crashpalenroute is te vinden op deze site bij ‘crashroute’.

Foto's, gemaakt door Hennie Joesten, van de opening zijn HIER te bekijken.

De actualisatie is mede mogelijk gemaakt door gemeente Dronten, Hazo en Protief.