Programma rond Dodenherdenking 4 mei 2022

Stichting 4 mei Herdenking Dronten heeft het programma voor de Dodenherdenking op 4 mei 2022 klaar. Na 2 jaren waarin de herdenking vanwege Corona op een alternatieve manier een invulling kreeg, ziet ze er naar uit om de herdenking als ‘vanouds’ te organiseren. Publiek is van harte welkom om de herdenking op het Meerpaalplein bij te wonen.

In dit bericht informeren we u over de activiteiten die op en rondom 4 mei 2022 plaatsvinden.

Nog één Airgunner
De herdenking zal nog door één Airgunner bijgewoond worden. Ron Powers verblijft samen met zijn zoon Peter van 2 tot en met 6 mei in Dronten. 3 mei is Ron jarig en wordt dan 97 jaar. Ron ziet er enorm naar uit om naar Dronten te komen.

Flypast Lancaster
Een Britse Lancaster van de Royal Air Force Battle of Brittain Memorial Flight vliegt op 4 mei over het Meerpaalplein in Dronten. De flypast staat nu gepland om ca. 17.25 uur. Eventuele wijzigingen in tijd, zullen kenbaar gemaakt worden op de facebookpagina van de Stichting 4 mei Herdenking Dronten.

Herdenkingsbijeenkomst
Om 18.00 uur start in de grote zaal van De Meerpaal de herdenkingsbijeenkomst. Naast genodigden is deze bijeenkomst ook voor iedereen die dit wil, toegankelijk.  Aan de hand van het jaarthema van het landelijke comité 4 en 5 mei ‘Vrijheid in verbondenheid’ wordt op een afwisselde manier, waardig invulling gegeven aan dit thema. Naast muziek, zal o.a. de adoptieschool ‘Het Wilgerijs’ een bijdrage verzorgen en voert het Danslab van De Meerpaal een dans uit. Peter Powers, zoon van Airgunner Ron Powers, vertelt over zijn ervaringen met de vele bezoeken naar Dronten in de periode rondom 4 mei. Tineke Stuifzand neemt aanwezigen mee in het programma. De bijeenkomst wordt ook opgenomen en kan later teruggekeken worden.

Ceremonie op het Meerpaalplein
Op het Meerpaalplein vindt de ceremonie plaats. Een paar minuten voor 20.00 uur draagt stadsdichter Marjolein Westendorp een gedicht voor. Na de Last Post, de 2 minuten stilte en de volksliederen, worden er kransen bij het monument gelegd. Burgemeester Gebben sluit af met een speech. Op het plein wordt medewerking verleend door o.a. de Flevo-Scouts, het Flevo’s Mannenkoor, Maris Sonores en De Eendracht. Omroep Flevoland zendt de herdenking uit.
Op gepaste manier is er aandacht voor de situatie in Oekraïne. De Oekraïnse vlag zal tijdens de ceremonie op het plein half stok hangen.

Na afloop van de ceremonie op het plein is het, voor wie dat wil, ruimte om in De Meerpaal nog samen te zijn.

Taptoe
Op zaterdag 7 mei vindt van 14.00 tot 16.00 uur de Taptoe plaats op het Meerpaalplein. Vier bands zullen hier een bijdrage aan leveren: ESKA uit Bemmel, DVS junioren uit Katwijk, KDO uit Groessen en Oranje uit IJsselmuiden. De bands zien er naar uit om (eindelijk) weer naar Dronten te komen om hun shows te laten zien.