top of page

Gastlessen en lezingen

Hieronder vindt u de verschillende mogelijkheden voor gastlessen en lezingen. 

Lancaster ED 357 'Het Vliegersmonument'

Stichting 4 Mei Herdenking Dronten

Vanuit de stichting komen wij graag bij u in de klas om het indrukwekkende verhaal van de Lancaster ED 357 bommenwerper te vertellen. De propeller van dit vliegtuig vormt het hart van ons Vliegersmonument op het Meerpaalplein en daarmee ook van de jaarlijkse herdenking. Uw leerlingen zullen erachter komen dat de namen van de inzittende Airgunners in Dronten nog steeds een rol spelen. Wie waren zij? Wat was hun functie binnen het toestel? En wat is er met hen gebeurd in de nacht van 11 op 12 juni 1943?


Ook onze hechtte relatie met voormalig Airgunners vanuit het Verenigd Koningrijk is hierdoor ontstaan. Deze traditie wordt, door het ontvallen van de laatste Airgunner Ron Powers, voorgezet in een uitwisseling tussen het Almere College en Stewart’s Melville College in Edinburgh.


Tot slot komt de geschiedenis van de specifiek Drontense herdenking en hoe we deze behouden aan bod.


De gastles duurt ongeveer 60 minuten en wordt door twee leden van ons bestuur verzorgd. Er zijn geen kosten aan verbonden. Ter ondersteuning aan de gastles wordt er gebruik gemaakt van een powerpoint presentatie, een scherm hiervoor dient aanwezig te zijn op de locatie. 


U kunt deze gastles aanvragen per mail: secretariaat@4meiherdenkingdronten.nl

Het bergen van vliegtuigwrakken

Tjerk Zwanenburg

Tjerk Zwanenburg is de zoon van oud bergingsofficier G.J. Zwanenburg  die tijdens de drooglegging van Flevoland vele vliegtuigen heeft geborgen. In zijn jeugd ging hij vaak met zijn vader mee naar deze bergingen. Naar aanleiding van die ervaringen, de verhalen en het archief van zijn vader, treedt Tjerk in de voetsporen van zijn vader om deze kennis te delen door middel van gastlessen op scholen en andere belangstellenden.

De presentatie gaat over vliegtuigbergingen in het algemeen en de B-24 Liberator 42-7638 in de Oostvaardersplassen in het bijzonder. Een groot onderdeel van deze gastles is de koffer met authentieke voorwerpen uit de historische vliegtuigen en de spannende verhalen die daarbij horen. Hierdoor komt historie opeens heel dichtbij. Ook gaan de leerlingen tijdens de gastles in groepjes aan de slag met een aantal opdrachten. 


Voor de presentatie dient er een aansluiting te zijn voor een laptop op een scherm. Ook een extra tafel(s) om bergingsmateriaal veilig op te tonen. Tjerk wordt tijdens de gastles geassisteerd door zijn vrouw Nynke. Aan deze gastles, van ongeveer 2 blokuren, zijn geen kosten verbonden en kunt u per mail aanvragen via: t.zwanenburg@inter.nl.net


Tijdens de overdracht van het Vliegersmonument op 7 april 2025, zal Tjerk en zijn koffer ook aanwezig zijn op het gemeentehuis. Tevens is Tjerk als vraagbaak betrokken bij de actuele bergingsactiviteiten binnen de gemeente Dronten.

Het verhaal van Kitchen en Williamson

Gert Talens

Verhalenverteller en onderwijsman Gert Talens neemt in zijn gastles de leerlingen mee naar de nacht van 27 november 1944. Navigator Alfred Kitchen en Piloot Maurice Williamson crashen deze nacht met hun vliegtuig, De Havilland Mosquito B Mk.XVI - ML 979 - HS – A, in het IJsselmeer.


Gert deed zelf uitgebreid onderzoek naar wat er die nacht echt gebeurd is. Tijdens zijn onderzoek heeft hij contact kunnen leggen met de nabestaande van navigator Kitchen. Zijn verhaal komt hierdoor nog dichter bij het nu.


Het verhaal van Williamson en Kitchen maakt onderdeel uit van de crashpalenroute in Oostelijk Flevoland. Gert Talens werkt vaak samen met Stichting Wende2001. Samen hebben zij passend lesmateriaal en een expositie samengesteld bij het verhaal van Williamson en Kitchen.


Heeft u interesse in deze gastles? Dan kunt u contact opnemen met Gert via zijn website www.gertspeelt.com (Aan deze gastles zijn kosten verbonden.)


Gert Talens is ook aanwezig tijdens de overdracht van het Vliegersmonument aan de geselecteerde groep 7. Tijdens deze dag zal hij ook een verhaal verzorgen.

'Veteraan in de klas' en 'Wat zou jij beslissen'

Nederlands Veteraneninstituut

Het Nederlandse Veteraneninstituut verzorgt onder de naam ‘Veteraan in de klas’ gastlessen en lesprogramma’s. Vaak maken de persoonlijke verhalen die de veteraan met uw leerlingen deelt grote indruk. De verhalen worden extra kracht bijgezet door het gebruik van beeldmateriaal zoals foto’s, maar ook voorwerpen die de veteraan meebrengt. Iedere veteraan verteld zijn of haar eigen verhaal. Soms gaan deze over oorlogen van lang geleden, maar het is ook mogelijk dat de spreker de actualiteit tastbaar maakt in de klas.


Als aanvulling op deze gastles kan ook het ‘Dilemmaprogramma’ worden aangevraagd. Hierbij gaan leerlingen binnen verschillende vakken nadenken over goed en fout, het maken van keuzes en de gevolgen daarvan. Het gaat om afwegingen tijdens missies maar ook in de persoonlijke keuzes van een veteraan. Het programma ‘Wat zou jij beslissen?’ sluit aan bij vakken als Burgerschap en Geschiedenis. De dilemma’s brengen de echte wereld in de klas en zijn vooral geschikt voor leerlingen op het voortgezet onderwijs.


Vaak is voor een gastles van ‘Veteraan in de klas’ het gebruik van een scherm nodig. De benodigde tijd voor een gastles gaat in overleg met de school. Meer informatie, ook over het aanvragen van een gastles, kunt u vinden op de website www.nlveteraneninstituut.nl/educatie

De Keuze

Stichting Veteranendag

Op 13 mei 2025 nodigt Stichting Veteranendag, u graag uit om met uw leerlingen ‘de Keuze’ bij te wonen. ‘De Keuze’ is een multimediale voorstelling die om 11:00 uur en nogmaals om 13:00 uur plaats gaat vinden in de Meerpaal te Dronten. De voorstelling bestaat uit indrukwekkende optredens van onder andere Geoff Roberts, WOII veteraan, en Stephanie Verhoef, Afganistan-veteraan. Leerling Mehrzad Youssefi volgt en interviewt hen. De voorstelling wordt omlijst door livemuziek van een 25 musici tellend militairorkest.


De voorstelling duurt 45 minuten en u kunt uw school hiervoor inschrijven via Stichting Veteranen Dronten. Zij contacteren uw school ook direct. 


Vragen kunt u via het contactformulier insturen: www.veteranengemeentedronten.nl/contact/ of rechtstreeks via Rob van der Pol, Ambassadeur Veteraan in de klas, polmorgen@gmail.com

Denkboek (Basis Onderwijs)

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei, bekend van de Nationale Herdenking op de Dam, verzorgt al jaren lesprogramma’s voor het onderwijs. Voor het basisonderwijs, specifiek groepen 7 en 8, wordt jaarlijks het ‘4 en 5 mei Denkboek’ uitgegeven. De editie van 2025 is extra dik in verband met het lustrum ’80 jaar Vrijheid’. Onder andere staan in het boek opdrachten om goed na te denken over moeilijke onderwerpen als vrijheid en onvrijheid, herdenken en democratie. Ook staan er praktische Doe-opdrachten in, kun je verhalen lezen van militairen toen en nu en is er een strip over de verzetsdaden van Truus en Trui van Lier. Op de website van het comité kunnen de boeken gratis worden aangevraagd. Maar ook is er een online versie te vinden en een handleiding voor docenten om verschillende lessen met het Denkboek voor te bereiden.


Bestellen van de Denkboeken kan via deze site: www.denkboek.nl

4Free (Voortgezet Onderwijs)

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei, bekend van de Nationale Herdenking op de Dam, verzorgt al jaren lesprogramma’s voor het onderwijs. Voor het voorgezet onderwijs is dit het digitale programma ‘4Free’. Leerlingen kunnen op de site www.4free-now.nl zelf aan de gang met diverse opdrachten. De site is een bron van informatie over zeer diverse onderwerpen. Ook dit programma biedt een handleiding voor docenten die zowel online als in magazine vorm te raadplegen is.


Zie voor de website: 4free-now

Stichting 4 Mei Herdenking Dronten


p/a De Volte 28, 8252 GB  Dronten
info@4meiherdenkingdronten.nl

KVK 39085623

AVG | ©2025 Stichting 4 Mei Herdenking Dronten

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page